26 July 2014

Biskut raya..Bahalu Cermai

Assalam..

Dah nak hampir raya nie.. meh kita share2 resepi dari Majalah Rasa Jun 2014 yang dah di altered and tested & tumbs up drpd budak2 dan bapak budak kat rumah ni yea.. hehe & Luqman jugak! Jangan x percaya .. kali ni abg man sepanjang 13 tahun hidup dia di muka bumi Allah ni.. ini lah kali pertama abg man makan biskut mak siap buat sahur tu..! alhamdullillah...

Eh! Eh!.. Jangan pikir mak nya dah pandai buat biskut raya tau! Cumaaa... da jumpa resepi yg umphh! Mak just alter sikit2 ikut bahan yg ada kat rumah jea.. hehe

Kay banyak cakap lak.. Biskut raya yang pertama ... kuih bahulu cermai!


Chop!Chop! Tu bukan rupa kuih bahulu pun...! Betul la bahulu cuma.. rupa jea lain.. Sebenarnya saya nie memang fail kalau guna cetak bahulu yg dari tembaga tu.. so disebabkan ada cupcake maker electric tu.. apalagi.. kita test ler .. tu la jadi nya.. yg patern smiley dah abis kena makan da..

Verdict : Ok la kalau buat makan dengan chocolate nutella - Luqman la ni!.. hik!hik! hik! Dia x jadik garing.. Mungkin kalau korang guna mcm cara traditional tu jadik molek kut...


Resepinya..

Bahan-bahan
10 biji telur (cuci dulu kulitnya)
600g tepung gandum (dijemur / disangai/saya grill je dalam oven)
600g gula halus
1 tsp esen vanilla
2 batang serai (utk sapu minyak kacang pd acuan *x guna pun..)
250ml minyak kacang ( * x guna pun..)
1 tsp soda bicarbonate

Cara memasak :
  1. Pukul telur dan gula hingga kembang gebu
  2. masukkan soda bicarbonate dan esen vanilla.. pukul lagi hingga kembang
  3. Panaskan kuali tanpa minyak dan sangai tepung hingga kekuningan
  4. Masukkan tepung ke dalam adunan tadi sedikit demi sedikit
  5. Sapukan minyak pada acuan menggunakan serai (*panaskan cupcake maker )
  6. Sendukkan adunan ke dalam acuan.. (*setiap acuan dalam cupcake maker tu hanya guna 1/2 tbsp saja..kalau x .. abis membuak la..)
  7. Bakar hingga masak