27 December 2014

Qaseh Instant Shawl...

First video khas  utk Qaseh Instant Shawl di Ezaida.com... walaupun silent video kan .. jom tgk..kalau2 berminat kat shawl tu boleh la order di ezaida.com ye... :)

video

08 November 2014

Doa selepas membaca Quran

Assalamualaikum... Semoga memberi manfaat kepada semua..




29 October 2014

Cream cheese frosting..

EM... malam ni malam buat cupcakes dgn barang2 yg ada di dapur je..kira menghabiskan stok2 lama.. hehe..kita buat red velvet cupcakes (2 adunan) tapi dengan beberapa modification..

Test:
1-Gula castor tukar guna icing sugar & kurangkan 100g
2-Butter tak de.. so kita guna margerin cam pelangi tu dlm pek kuning tu..
3-Utk cream cheese.. nak guna resepi biasa, whipping cream da abis.. so cari punya cari.. dapat resepi dari Martha stewart.. tak perlu whipping cream pun!

Hasilnya...

1- tukar gula.. cake texture.. masih serupa jea.. x semanis biasa.. sbb kita dah kurangkan gula tadi kan..
2-guna marjerin.. emm.. cam x beza je.. cuma cream cheese kita jadik kuning sikit dari biasa la..cuma org kata kalau guna banyak marjerin, dia jadi tahan panas skit.. tu kita tengok esok yea.. betul ke tak..
3- Resepi cream cheese..Martha Stewart.. boleh click sini atau.. baca kat bawah ni.. K.. :)

Cream Cheese Frosting

8 ounce cream cheese (kita guna 250g)
8 tbsp butter (kita guna 120g marjerin pelangi)
1 cup confectioner's sugar (kita guna lebih kurang 190g jea..sbb tu je icing sugar yg ada.. abis da.. )
1 tsp vanilla extract

Cara :
1-Biarkan cream cheese pada suhu bilik.. so dia lembut skit..beat medium speed.. bagi gebu skit..
2-Campurkan butter pada suhu bilik.. beat medium speed sampai smooth & well blended.
3-Masukkan icing sugar.. better ayak dulu supaya tak berketul2..beat lagi sampai smooth
4-Semua sekali dalam 4 minit cam tu..pastuh masukkan esen vanila.. kacau sebati.. da siap!


28 October 2014

How to fix broken buttercream

Terjumpa tips ni.. simple je tapi tak pernah terfikir nak buat cam ni.. Boleh click kat link di bawah ni..

http://www.marthastewart.com/1072940/how-fix-broken-buttercream#1072940

03 September 2014

Tips untuk Cupcakes

Assalamualaikum..

Hari ni kami semua di landa selsema & sakit kepala.. mak da hidung merah asyik bersin je .. aida mengadu sakit kepala..nenek pun dah pening2 sakit sendi2 .. Abah hari ni baik hati so mak x yah masak breakfast.. abah da beli mee.. berjenis2.. mee kuning goreng, bihun goreng pedas, bihun goreng putih, kuew tiew goreng + kuih muih lagi.. alhamdulillah..mak boleh rehat sat..

K.. tips cupcakes yea.. emm.. sebenarnya lebih kepada try & error utk org2 macam saya yg belajar ngan internet & buku2 resepi je.. hehe..

Beza antara gula pasir halus / kasar, gula castor & gula icing

Gula Pasir 
Gula ni tekstur nye kasar (utk gula pasir kasar) yang payah untuk sebati kalau digunakan dalam bancuhan kek /cupcake. Selalunya kita guna untuk membancuh air guna air panas kan.. Saya dapati kalau kita bancuh adunan kek Chocolate Moist yg menggunakan air panas, kita masih boleh guna gula pasir ni sebab air panas da bantu mempercepatkan proses menyebatikan gula pasir ni dengan bahan2 yg lain..Maka jgn guna utk buat kek & cupcake yea..!

Gula pasir halus teksturnya lebih halus daripada Gula pasir kasar tetapi kasar daripada gula castor!   Kalau nak guna gula pasir halus ganti gula castor.. emm boleh jugak tetapi.. kena beat adunan tu lama skit la daripada biasa utk make sure adunan tu benar2 kembang dan x berpasir (maknenya sampai gula tu sebati dengan butter) 

**Note Penting!! Kalau nak cupcake jadi elok.. toksah la buat guna short cut nie ye..gi la beli castor sugar hehe sebabbb.. kadang2 walaupun dah beat lama, adunan x berapa sebati.. masih ade gula yg x hancur lagi.. hasilnya.. ada cupcakes yg jadik elok A++ tapi nanti ade la terselit 2-3 cupcakes yang permukaan nya ada macam gunung berapi meletup + lava.. (over lak mendescripe rupa cupcake ni...saya x de gambar la nak tunjuk... :( )

Gula Castor

Gula castor teksturnya lebih halus daripada gula pasir. Amat sesuai untuk buat kek & kuih muih, cupcakes, pastry. Disebabkan tekstur yg halus, ia mudah untuk sebati dengan bahan2 lain dalam adunan kek. Kalau buat pastry macam tart, kulit tart akan jadi lebih ranggup berbanding kalau kita guna gula icing... Biasanaya harga Gula Castor ni lagi mahal berbanding gula pasir ye..tapi berbaloi la kan..

Gula Icing

Gula icing ni teksturnya lebih halus bak serbuk tepung. Biasanya kita guna untuk buat buttercreme (apa2 cream utk lepa atas kek), untuk buat meringue i.e buat pavlova tu.., utk tabur atas donut atau kek..tapi kalau emergency case.. saya guna utk buat cupcake gak.. hehe sebab dia halus dan mudah sangat  sebati kan...

K.. nie la tips yg simple2 dari pengalaman saya.. untuk penjelasan lebih detail.. korang kena la tanya chef2 pakar2 yea..  :)



26 July 2014

Biskut raya - Kuih Siput Mentega

Assalam... 

Atas permintaan Aida, kena la mak buat kuih siput ni sampai tertido-tido mengentel siput tapi tak pe.. kali ni dah ada assistant! Sapa nak makan dia la kena tolong gentel kan.. kannnnn... :P
 
Ni papan acuan untu kih siput kalau2 ada yg tak tau.. (image: google.com)
 

 

K.. kuih siput ni rangup, pedas2 & peroi x le peroi sangat .. tapi okay la.. aida suka..& texture dia lain skit daripada yg biasa buat zaman dulu2 tu.. may be sebab resepi ni suruh bubuh mentega..

Resepinya...

600g tepung gandum ( diayak)
5 tbsp makan mentega
1 biji kelapa -ambil santannya . (*saya guna santan serbuk jea pastuh campur dengan air 250ml +-)
1 bungkus serbuk kari (*lebih kurang 25g @ saya bubuh 5 tsp)
Sedikit garam (*saya bubuh 1 tsp)
Daun kari secukupnya.. (* lagi banyak lagi wangi nanti tau!)
*Note: Minyak untuk mengoreng la... resepi asal ni lupa mention minyak..

Cara memasak
  1. satukan tepung gandum dengan garam & mentega
  2. Gaulkan adunan menjadi adunan yg berderai seperti serbuk roti
  3. Masukkan santan dan uli hingga adunan boleh dibentuk (*sebab guna mixer, saya masukkan semua sekali + daun kari sedikit  & guna blade utk menguli.. uli hingga boleh dibentuk)
  4. Ambil acuan kuih siput dan gentelkan adunan di atas papan acuan. Lakukan sehingga habis
  5. Panaskan minyak & goreng hingga garing.( * masukkan balance daun kari dalam kuali.. wangi..)

Biskut raya..Bahalu Cermai

Assalam..

Dah nak hampir raya nie.. meh kita share2 resepi dari Majalah Rasa Jun 2014 yang dah di altered and tested & tumbs up drpd budak2 dan bapak budak kat rumah ni yea.. hehe & Luqman jugak! Jangan x percaya .. kali ni abg man sepanjang 13 tahun hidup dia di muka bumi Allah ni.. ini lah kali pertama abg man makan biskut mak siap buat sahur tu..! alhamdullillah...

Eh! Eh!.. Jangan pikir mak nya dah pandai buat biskut raya tau! Cumaaa... da jumpa resepi yg umphh! Mak just alter sikit2 ikut bahan yg ada kat rumah jea.. hehe

Kay banyak cakap lak.. Biskut raya yang pertama ... kuih bahulu cermai!


Chop!Chop! Tu bukan rupa kuih bahulu pun...! Betul la bahulu cuma.. rupa jea lain.. Sebenarnya saya nie memang fail kalau guna cetak bahulu yg dari tembaga tu.. so disebabkan ada cupcake maker electric tu.. apalagi.. kita test ler .. tu la jadi nya.. yg patern smiley dah abis kena makan da..

Verdict : Ok la kalau buat makan dengan chocolate nutella - Luqman la ni!.. hik!hik! hik! Dia x jadik garing.. Mungkin kalau korang guna mcm cara traditional tu jadik molek kut...


Resepinya..

Bahan-bahan
10 biji telur (cuci dulu kulitnya)
600g tepung gandum (dijemur / disangai/saya grill je dalam oven)
600g gula halus
1 tsp esen vanilla
2 batang serai (utk sapu minyak kacang pd acuan *x guna pun..)
250ml minyak kacang ( * x guna pun..)
1 tsp soda bicarbonate

Cara memasak :
  1. Pukul telur dan gula hingga kembang gebu
  2. masukkan soda bicarbonate dan esen vanilla.. pukul lagi hingga kembang
  3. Panaskan kuali tanpa minyak dan sangai tepung hingga kekuningan
  4. Masukkan tepung ke dalam adunan tadi sedikit demi sedikit
  5. Sapukan minyak pada acuan menggunakan serai (*panaskan cupcake maker )
  6. Sendukkan adunan ke dalam acuan.. (*setiap acuan dalam cupcake maker tu hanya guna 1/2 tbsp saja..kalau x .. abis membuak la..)
  7. Bakar hingga masak


25 July 2014

Sesibuk mana pun kita, luangkan la masa untuk ibubapa kita di kampung....




23 July 2014

Ayat Quran untuk membuang penyakit dalam badan




22 July 2014

DIY | How to Sew Wide leg Pants (Palazzo) For Beginners


Assalamualaikum...

Tgh buat apa tu? Masak untuk berbuka da ke? Ke tgh sibuk buat kuih raya? ..

Tahun nie kami semua masuk musim jubah da.. so x de baju kurung.. so kalau rasa2 nak re-vamp wordrobe tu.. jgn buang tau baju2 kuruung lama tu.. kainnya kita boleh recycle.. buat seluar palazzo! Tak sangka tau.. mudah sangat! Provided korang ada mesin jahit la .. kalau x berbulau mata nak menjahit tangan hehe..

So al kisahnya.. semalam da cuba satu kain.. dah jadi.. tapi cit! boleh tersilap potong! Tau la badan kita mcm panda tapi tangan ni cam nak perasan macam solid molid cam tu.. so kena nak alter sana-sini.. x berapa molek la skit.. So hari ni  kita cari cikgu yea.. Em.. ni cikgu kita, pakcik Google tunjukkan tadi..senang nak faham!.. Korang pun try yea.. nanti dah siap kita tunjuk kita nye K...
 

20 July 2014

Cooltext - Signature



Saja-saja nak share.. tau x macam mana nak buat signature kat atas tu.. ? Senang je.. Just pergi ke Cooltext.com

Roti Jala.. sedap!

Assalam..

Kelmarin teringin sangat nak makan roti jala.. di sebabkan tahun ni kita ban beli kat pasar ramadhan.. cik abg nak homecooked meals semua..so kena la try buat kan.. so saya try resepi ni kat blog cik azlita masam manis.. sedap tau.. roti jala nya tetap lembut je & bahan2 pun mudah tau..!

Ni resepinya.. (* nak tulis gak walaupun korang boleh je klik link tu  :P )

2 cawan air
2 cawan tepung gandum
2 biji telur
1/4 cawan minyak
sedikit pewarna kuning (* dalam 1/4 tsp)
sedikit garam (*1 tsp)
acuan roti jala

Cara :

1- Campurkan semua bahan2, pukul sebati dan sekata .. nak pakai blender pun boleh..
2- Tapiskan adunan. Nak make sure tak de bintil2 tepung..etc
3- Panaskan kuali leper.. tak yah guna minyak, nanti roti jala jadi garing!
4- Kuali da panas, boleh la menjala.. nak buat pusing bulat2 boleh, nak buat petak2 pun boleh ikut
    suka masing2 la asalkan rupa jala.. bukan rupa lempeng lak tau!
5- Tunggu hingga 1-2 minit, tak yah terbalikkan.. boleh la angkat & lipat @ gulung
6- Ulang no. 4 hingga habis.. boleh la dapat dalam 20 + keping..

P/s: kalau rasa2 adunan pekat, boleh la tambah air sedikit lagi yea.. kalau pekat, adunan x nak keluar laju dari acuan tu..macam Aida kata " Mak ni roti jala ke roti dot-dot "  hehe


Pinjam drpd..http://www.myresipi.com/top/glossary/194

Tazkirah hari ini.. Hadith Nabi S.A.W


06 June 2014

Luqman & lego...!!

Mission nak distract Luqman dari Computer dia... Succeed!!

Tgk dia dah pasang lego.. & dgn bantuan abah.. jadikan short video.. :)



"Jaga-jaga..! pencuri nak rompak bank!.."

04 April 2014

Yea...! Berjaya buat Luqman pi sekolah hari ni... Alhamdullillah..

Assalamualaikum....

Kenapa suke yea.... cuba teka?! ..  Tak yah teka la.. meh na cite...

Luqman da kembali ke habit x nak gi sekolah sejak sebelum cuti penggal aritu...Biasa la dia dok cakap " I hate school! " Dah puas bagi chance kat dia.. last2 ha! Kena punishment betul2!

Selalunya kalau dia promised, mesti dia buat.. tapi kali ni memang x jadi.. hari2 dia promise " Go to school tomorrow yea..!" Siap little finger promised lagi!.. tapi bila sampai tomorrow.. dia janjji tomorrow lagi.. Jadi kami start ajar dia yg promise tu kena tepati kalau x berdosa! masuk Hell fire!.. Dia cukup takut kalau kata masuk Hell Fire! So.. berbalik cite punishment nie.. semalam computer luqman kena rampas & letak kat office! No school no computer! Mengamuk dia pagi semalam ! Punishment utk misbehave & mungkir janjji!.. Jadi lepas dia penat tantrum dia x di layan, last2 minta maaf kat mak abah & be good boy.. so hari ini dalam sejarah (semalam).. Luqman dapat belajar dgn mak willingly.. dapat la belajar 2 jam.. pastuh dia tido.. & Hari ni tuntut jannji dia.. disebabkan semalam x dpt computer dia (walaupun petangnya dia berjaya takeover lappy mak!) hari ni pagi2 kul 5.30am da bangun, siap solat jemaah lagi x de shortcut!.. & pergi sekolah... alhamdullillah.. tak pe la walaupun tau da hari jumaat kelas dia x belajar pun sebab setiap jumaat, pagi ada jasmani, lepas recess mereka gi terapi swimming / bowling .. kita tengok balik sekolah ni apa dia nak buat nak tuntut janjji mak abah...hehe..

Jgn lupa klik kat tab "Luqman yg istimewa".. ada project scratch luqman...gi la tgk.. 

Byee!