26 July 2014

Biskut raya - Kuih Siput Mentega

Assalam... 

Atas permintaan Aida, kena la mak buat kuih siput ni sampai tertido-tido mengentel siput tapi tak pe.. kali ni dah ada assistant! Sapa nak makan dia la kena tolong gentel kan.. kannnnn... :P
 
Ni papan acuan untu kih siput kalau2 ada yg tak tau.. (image: google.com)
 

 

K.. kuih siput ni rangup, pedas2 & peroi x le peroi sangat .. tapi okay la.. aida suka..& texture dia lain skit daripada yg biasa buat zaman dulu2 tu.. may be sebab resepi ni suruh bubuh mentega..

Resepinya...

600g tepung gandum ( diayak)
5 tbsp makan mentega
1 biji kelapa -ambil santannya . (*saya guna santan serbuk jea pastuh campur dengan air 250ml +-)
1 bungkus serbuk kari (*lebih kurang 25g @ saya bubuh 5 tsp)
Sedikit garam (*saya bubuh 1 tsp)
Daun kari secukupnya.. (* lagi banyak lagi wangi nanti tau!)
*Note: Minyak untuk mengoreng la... resepi asal ni lupa mention minyak..

Cara memasak
  1. satukan tepung gandum dengan garam & mentega
  2. Gaulkan adunan menjadi adunan yg berderai seperti serbuk roti
  3. Masukkan santan dan uli hingga adunan boleh dibentuk (*sebab guna mixer, saya masukkan semua sekali + daun kari sedikit  & guna blade utk menguli.. uli hingga boleh dibentuk)
  4. Ambil acuan kuih siput dan gentelkan adunan di atas papan acuan. Lakukan sehingga habis
  5. Panaskan minyak & goreng hingga garing.( * masukkan balance daun kari dalam kuali.. wangi..)