02 August 2011

Apam Kukus Pelangi.. tapi cam kek pelangi kukus jea...

Hari semalam 1st day puasa, 1 Ramadhan 1432...

Terasa nak buat apam nie.. nampak lawa jea kat blog org.. kalau buat .. jadi ke tak yea.. apa2 resepi salin dulu la...


Apam Kukus Pelangi


300g tepung gandum
300g gula
2 tbsp ovallette
4 biji telur
250g santan
1 tsp esen vanila
1 tsp baking powder
Pewarna ikut suka..


Caranya:


1-Pukul telur dengan gula hingga kembang
2-Masukkan ovallette, esen vanila, santan.. kacau sampai rata
3-Ayak tepung + baking powder , campur kan dlm adunan no 2, sikit2 hingga habis dan gaul sebati
4- Bahagi kepada 3 bahagian dan warna ikut suka i.e merah, hijau, biru ke etc..
5- Tuangkan ke dalam loyang berselang-seli hingga habis..
6- Boleh la di kukus selama 30 - 40 min.. Try la yea..

Tu cara dalam resepi tu .. tapi disebabkan alin dah tak sempat semalam.. apa lagi short cut la masuk semua dalam blender & press sampai nampak sebati..** Perhatian! Jgn ikut cara alin.. kalau x jadik jgn marah...so hasilnya... hehe rasa ok da.. rupa ko la sbb lupa nak tutup atas loyang tu, jadi air kukus tu masuk dlm loyang!.. SO the point here is " Kalau nak buat sedap.. mesti x de shortcut & dengan hati yg tenang..tak leh gopoh2" hehe..  Next time kena try balik resepi nie...