31 July 2011

Hotcake! Hotcake! .. x de la man... Pancakes boleh???

Hari nie dari pagi luqman nak makan Hot cake yg McD tu.. malas nak g beli.. sbb dah masak mee goreng da.. Bila sampai ke ptg still nak hot cakes gak.. so kena la carik resepi cam mana nak buat pancakes nie.. kalau ikut kan sama jea cam lempeng mesia tu... tapi ikut luqman siang2 dia da reject da..  so cari punya cari dapat la resepi nie..

Resepi Pancakes ( bukan hotcakes yea abg!)



Bahan-bahannya:

6 tbsp Tepung gandum
1 cawan susu cair @ susu fresh pun boleh
1 biji telur
1 tbsp marjerin / planta
1 tsp baking soda
1 tsp garam halus

Caranya..
  1. Cair kan sikit marjerin tu
  2. Campurkan semua bahan dalam medium size bowl
  3. Kacau hingga sebati (sampai x de ketul2 tepung..kalau still ade gak.. apa lagi.. tapis la adunan tu.. hehe)
  4. Panaskan kuali leper ( alin guna periuk size sederhana jea)
  5. Letak sikit minyak (kalau guna kuali yg tak melekat tu (x ingat namanya) x payah pakai minyak pun..)
  6. Tuang satu senduk adunan kedalam kuali..Biarkan hingga nampak lubang2, tebalikkan supaya masak serata atas bawah. Ulang semula hingga habis semua adunan tu...
  7. Boleh la di makan panas dengan golden syrup, butter or madu pun boleh..

Kira siap la kan.. dengan gembira nya panggil Luqman " Abg! Abg nak hotcakes?" Dgn excited nya si cubby nie dtg nak makan.. kat rumah mane la ade golden syrup tu.. so alin tuang la honey skit....dia makan.. makan.. tetiba.. " Uwek!" Cis! kena reject gak ngan dia ni sbb x suka honey lak! .. @ d end of d day.. kena beli gak burger king . Kwang! Kwang! Kwangggg...! :(