07 August 2011

Chocolate Chip cookies


Ingredients

350g unshifted flour
1 tsp bicarbonate soda
1tsp salt
225g butter
175g caster sugar
175g brown sugar
1 tsp vanilla esen
2 eggs
350g chocolate chips

Steps:

  1. Preheat oven 190C
  2. In a bowl, combine flour, salt and bicarbonate soda
  3. In another bowl, cream butter, caster sugar, brown sugar then beat in eggs
  4. Stir in flour mixture and chocolate chips
  5. Spoon out the mixture on the baking tray, 1/2 spoon each and widely spaced apart.
  6. Bake for 11-15 mins
Yang nie dapat 36pcs size cam Famous Amos nye cookies.. Rasenya pun macam Famous Amos gak!.. & yg seronoknya.. 2 hari dah abis licin da aida makan.. siap hari nie dah pesan kat abah dia beli bahan2 yg dah abis.. nampak gaya esok kena buat lagi la... Jom kita buat! (p/s: resepi ni cik abg yg kasi, dia ambik resepi chef kat UK tu..x ingat lak namanya..)

Yg dlm box tu baru buat tadi.. 15/8/2011 .. tanpa brown sugar.. bila dah siap baru terfikir.. kalau x de brown sugar, tapi nak nampak gelap.. kan kita boleh bubuh coco kan pastuh adjust sikit sukatan tepung tu kan..tak pe.. nanti nak dekat raya kita buat lagi ...k