01 October 2011

Hari byk becakap luqman

Selamat pagi! Saja x tide lagi. Bebudak da tdo, Abah x balik2 kerja lagi.

Hari ni cerita psl luqman.. First time ever.. Luqman ketawa x cukup nafas tgk buku latihn dia. Drpd pagi sampai ke mlm tak jemu2 ajak Mak tgk buku tu then cerita kat dia. Ayat dia "maaak! Tgk ni.. Kalau rabbit dgn pond?" Mak pun jawab "rabbit tak boleh hidup Dlm pond" luqman ckp"sebab?" Mak ckp"fish tinggal Dlm air nanti rabbit makaaaan fish" luqman da ketawa tebahak2 pastuh dia Akan ckp "tapi?" Mak ckp " tapi rabbit blh minum air, mandi Dlm air. Luqman nak mandi?" pastuh dia Akan tanya spider & dog kennel, bees & dog kennel etc . Seronok sgt dia.. Dia dpt pikir, spider rumahnya spider web, dog - kennel,fish-pond etc. So jadik la hari ni luqman berckp byk.. Dah mcm speech terapi lak sbb dia try jawab soalan Mak.. Memula tunggang terbalik last2 dpt la sikit dia cerita ikut imaginasi dia. Yg x leh lupa tu, dia kata kalau bees duduk kat dog kennel, nanti bees cocok dog.. Kesian dog! Kalau spider duduk kat dog kennel, spiderweb penuh kat situ nanti dog x leh masuk dog kennel! Yg x bestnye disbbkan dia byk ngan buku ari ni, kul 1am baru nak tide, sbb dia nak main computer dulu...

Aida lak da excited dengan pantun, semalam da memerah otak dgn Mak buat pantun sepanjang petang. Pagi Jumaat, da tunjuk cikgu so cikgu kata dia boleh perform Masa perhimpunan ari isnin nanti.. Suka Dia .. X sabar sampaikan tadi kenaa selsema..da nak nangis.."Mak! Adik x nak demam.. Adik nak perform!" first time dia nak naik atas pentas perform. Sebelum ni selalu cancel. Harap2 Kali ni jadi la.. Sian dia klu x jadi la..mengharap sesangat! Mak blh doakan je dik..