29 July 2011

Project buat kek Chocolate Moist + Choc Ganache + Buttercream

Tadi petang ada org order kek.. 1.5kg jea.. nak kena hantart USJ esok pagi.. tapi sedihnya mase tgh masak kek tu, org tu sms kate cancel dia takut alin tak sempat nak hantar pagi2 tu.. penat jea rasanya.. kalau tau tadi mase dia order tu suruh dia bayar deposit dulu! Em.. nak buat cam mane.. kasi adi bawak ke Sg Petani la ngan bebudak Sinar Inspirasi tu..

Nie gambar nye.. alin buat 2 biji.. sambil2 tu try skill balik.. dah lama tak buat nie sebenarnya...

 

Nie size 9"x 9"- Mase buat daun, baru tau.. nak bagi daunnya jadi.. buttercream kena cairkan sikit..


 

Yang bulat nie.. papan alas tadi size 9" tapi masak kek guna loyang 8" kut.. Mase buat nie.. rase seronok skit.. sebab choc ganache jadik! licin jea... secret nya - senang je rupanya...  cam ne..


Resepi Chocolate Ganache

200g Cooking chocolate  (cukup utk 2 kek 9" kat atas nie)
200g Susu cair ( nak sedap, guna double cream @ whipping cream)

Caranya:
1-Potong kecil2 chocolate supaya senang nak di cairkan.. masukkan dlm mangkuk medium size
2-Panaskan susu hingga hampir didih.. ( alin masuk dlm microwave je 1 min)
3- Tuang Susu dlm mangkuk chocolate.. kacau slow2 sampai semua chocolate cair..
4- Biarkan sejuk skit.. baru digunakan..

Sebenarnya kalau nak bagi kek lawa.. kita kena crumb coat dulu kek tu sebelum tuang Choc Ganache tu.. Apa crumb coat nie?? HA! Keliling kek kan banyak crumb mase kita keluarkan drpd loyang kan..so kita kena coat kek dengan buttercream / satu layer nipis choc ganache .. biarkan crumb coat set dulu... bila rase2 choc ganache  tu da mcm nak keras, baru la tuang Choc Ganache yg kita da biarkan sejuk tu.. Mase nie Choc Ganache tu dah pekat sikit.. Tuang atas kek dan ratakan dengan pusing2 kan papan kek tu sampai rata.. ha! barula jadik toppingnya rata & berkilat!


Resepi Simple Buttercream


1/2 cup butter
3 1/2 cup icing sugar
1/4 cup milk
1tsp vanila essense

Caranya:

1- Guna mixer, pukul butter 30 second
2-Campurkan gula icing, sikit susu & vanilla.. mix 30 sec @ hingga gebu

Note: susu bubuh banyak kalau nak buttercream cair, kalau nak keras, kurangkan susu, tambah lagi gula..