07 March 2016

No bake - Cheesecake Mangga

Assalamualaikum.. Selamat pagi.. Moga sihat2 dan ceria pagi2 ni yea..

Jom kita belajar buat cheesecake mangga yang tak perlukan oven.. senang sangat tau! Ni cara sy yang suka buat x ikut cara chef2..janjji kita dan keluarga kita dapat makan kan..

 
Bahan-bahan untuk lapisan bawah
11/2 cawan biskut Digestive ( guna 3/4 drpd paket panjang, klu kedai kecik selalu x de, kedai bahan2 kek sure ada..)
2 tbsp gula perang (brown sugar ler)
1/3 cawan marjerin yang dicairkan (lebih kurang 84g gitu..nak guna butter pun boleh.. suka hati korang.
1 tsp serbuk kayu manis (disebabkan tak suka bau marjein/butter cair+biscuit tu.. sy tambah utk sedap sikit) 
Loyang loose base 9" 
Caranya : 
  1. Hancurkan biskut tapi x mau la cam serbuk lak.. kasar2 sikit (bukan beso2 tau!). Cam mana nak hancurkan..? Ramas2 boleh.. @ masukkan dlm plastik, ikat dan ketuk2 plastik tu sampai biskut hancur2 @ kalau ada mixer/blender bahagian kering tu..pulse je beberapa second .. da hancur biskut tu.. kemudian masukkan dalam mangkuk besar..
  2. Campurkan gula perang dan serbuk kayu manis ke dalam biskut tadi.. gaul rata ikut la nak guna spatula ke, sudu ke senduk ke, nak gaul pakai tangan pun boleh..
  3. Cairkan majerin/butter.. jgn sampai mendidih.. cukup sekadar cair je..tuang ke dalam campuran biskut & gula tadi.. gaul sebati..ni kalau gaul guna tangan kena hati2 ye..klu tangan melecur jgn salah kan sy ye..sila la guna alat yg bersesuaian..
  4.  Balut base loyang dengan plastik untuk memudahkan keluarkan kek nanti..emm tak de loyang loose base ye.. tak pe jgn risau.. guna je loyang biasa @ mangkuk tupperware yg korang ada.. cover bahagian dalam loyang/ tupperware tu dengan plastik @ cling film..nanti sy explain cam mana nak keluarkan kek tu nanti ye.. :)
  5. Tuang semua adunan biskut tadi ke dalam loyang, tekan2 bagi rata dan mampat lepas tu boleh la simpan dalam fridge paling elok 24 jam, kalau korang x sabar dan x kesah base kek tu pecah2 janjji boleh makan, bungkus loyang tu dalam plastik ikat ketat2 supaya x termasuk bau2 ayam segala yg dlm freezer korang tu hehe.. dan masukkan dalam freezer sejam dua ..siap base cheesecake da.. 

Bahan-bahan untuk lapisan cheese
1 cawan Whipping cream ( sy guna 250g Value Pride SoftBlend Whipping cream..nak guna apa2 brand pun boleh)
8 oz Cream cheese (Cream cheese ikutkan kena keluarkan dari fridge 30mins awal..tapi sy  terus je guna.. kena potong kecil2 sikit utk mudah diputar. Sy selalu guna tatura cream cheese je.. klu nak lagi sedap guna Philadelphia ye.. )
1/4 cawan gula castor ( lebih kurang 63g
1 tbsp gelatin (pastikan beli gelatin HALAL ye!!) 
3 tbsp susu cair ( sy guna air suam je..)
1 biji buah mangga masak kuning manis ( klu terbeli mangga yg x berapa nak masak..keras2 boleh gak nanti sy ajar nak buat cam mana ye .. yela kut2 ada cam sy tak kenal mangga dah masak ranum ke x cukup masak kekeke..malu seh tua2 pun x tau lagi..
Caranya :
  1. Cuci dulu buah mangga. Kopek kulitnya. Potong buah mangga buat dadu..size sedang2 je.. jangan cincang halus lak nanti x dpt nak rasa ketulan2 mangga tu nanti..Ketepikan dulu..K.. utk yg terbeli mangga masam yg tak berapa nak lembut dan manis, selepas potong dadu mangga tu.. masukkan dalam periuk kecil, tuang air paras2 mangga tu je jgn lebih & masakkan atas dapur hingga air mendidih & mangga lembut sikit..jgn terlalu lama.. off api, tapis buah mangga tu..air nye bolehla buang .. tapi klu korang jenis rajin & sayang nak buang, boleh la simpan utk masuk kan dalam agar2 ke etc..penambah perasa kan..creative! creative! hehe.. mangga yg da di tapis tadi boleh la disejukkan dulu..
  2. Masukkan air suam ke dalam mangkuk kecil, campurkan gelatin ke dalam air suam. Biar dalam 5 mins.. boleh la kacau bagi gelatin larut dalam air. Kalau korang guna susu cair, slepas 5 mins, korang kena panaskan dalam microwave utk cairkan gelatin tu.. tak de microwave? Panaskan atas dapur la..jgn lama2 ye.. cukup sekadar gelatin tu cair. Klu takut terhangit.. korang guna cara double boiler, panaskan air dlm periuk sampai mendidih.. pastuh korang letakkan mangkuk yg ada campuran gelatin tu atas periuk air mendidih tu..off kan api, kacau la sampai gelatin tu larut.. faham dak? Kalau susah2 sgt.. korang guna air suam je la mcm sy heheh...
  3. Campurkan gula ke dalam cream cheese. Pukul hingga menjadi lembut dan bercream dan x de ketul2 cheese ye..mase mix tu, make sure scrap tepi dan bawah mangkuk mixer tu nak pastikan semua cream cheese tu x de yg melekat2 kat mangkuk. Oh lupa! Kalau adik2 kakak yg x de mixer ke handmixer ke.. boleh pukul guna spatula dan tenaga tangan ye..kita exercise skit..
  4. Sambil putar cream cheese tu, boleh la masukkan gelatin tadi dan putar lagi..
  5. Masukkan whipping cream dan putar lagi sehingga sebati dan bercream..
  6. Ingat tak buah mangga yg disejukkan tadi.. ha.. boleh la tuang dalam adunan cheese tu.. gaul sebati je..siap adunan cheese
  7. Keluarkan loyang biskut drpd fridge, tuang adunan cheese ke atas biskut dan ratakan. Simpan dalam fridge dulu sementara kita sedia lapisan topping mangga 

Bahan-bahan untuk lapisan topping mangga
1 biji mangga masak kuning manis ( klu ter mangga masam tak pe.. kita guna cara mcm sebelum nie)
**1/3 cawan Air (Hanya kalau guna mangga yg masih keras, kalau yg dah masak ranum.. x payah tambah air )
**1 tbsp gula ( Hanya kalau guna mangga masam lagi..x kisah la gula kasar ke halus ke.. jgn guna guna merah @ melaka ye.. lain rasa nanti.. tapi klu nak ber experiment .. blh je.. sila2
1 tbsp gelatin (pastikan beli gelatin HALAL ye!!) 
3 tbsp air suam 
1-2 titik Pewarna kuning / oren jika perlu

 Caranya :
  1.  Masukkan air suam ke dalam mangkuk kecil, campurkan gelatin ke dalam air suam. Biar dalam 5 mins.. boleh la kacau bagi gelatin larut dalam air.
  2.  Cuci dulu buah mangga. Kopek kulitnya. Hiris buah mangga. Masukkan dalam blender dan blend hingga jadi puree mangga.. kalau buah mangga keras skit.. kena tambah air skit je. Tapi kalau korang guna buah mangga yg tak berapa nak masak & keras.. kena la buat macam step sebelum ni.. rebus dulu sekejap mangga tu bagi lembut skit. Toskan air. Guna air rebusan + mangga + gula di blend hingga jadi puree.
  3. Campurkan gelatin ke dalam puree mangga gaul sebati. Mungkin ada yang tanya kenapa nak letak gelatin dalam puree mangga kan.. ni sebabnya.. kalau kita tak letak gelatin, nanti bila dah tuang atas cheesecake kita, topping ni akan meleleh sebab puree mangga ni tak berapa nak pekat. So bila letak gelatin, dia akan pekat kenyal skit dan x meleleh.. dia akan duduk set atas cheesecake..Kalau korang ada alternative lain.. boleh la buat cara korang ye..x de hal..
  4. Sekiranya warna campuran mangga puree tu tak berapa nak lawa, boleh la bubuh pewarna 1-2 titik. Gaul sebati.
  5. Keluarkan loyang cheesecake drpd fridge, tuang puree mangga atas cheesecake dan ratakan.. ingat ye lapisan cheese tadi tak keras lagi.. so kena tuang dan ratakan puree mangga tu dengan lemah lembut ye.. kalau tak nanti korang tercampur puree mangga tu dengan lapisan cheese.. x cun lak nanti...k siap da..
  6. Boleh la sejukkan cheesecake ni dalam fridge paling2 sejam dua..kalau nak set betul2 8 jam gitu..baru la makan..*cepat @ lambat cheesecake korang set bergantung kepada kesejukan fridge korang ye..

Last sekali nak ajar macam mana nak keluarkan cheesecake daripada tupperware atau loyang yang tak loose base tu.. 

Ok. Pada yang x guna loyang loose base tadi..korang kena bungkus bekas cheesecake tu dan simpan dalam freezer semalaman atau hingga cheesecake tu betul2 beku. Keluarkan loyang drpd freezer. Lalukan pisau keliling cheesecake antara plastic dan tupperware/loyang nak make sure tak de bahagian yg melekat di loyang dan tupperware. Ready kan dua pinggan atau cake board. Letak satu di atas loyang/tupperware dan terbalikkan cheesecake .. tap2 bekas tu hingga cheesecake keluar drpd loyang/tupperware. Buang plastic lapik dan letakkan pinggan/cakeboard satu lagi atas cheesecake dan terbalikkan semula supaya bahagian mangga puree di bahagian atas. Boleh la biarkan cheesecake di suhu bilik 30mins - sejam utk defrost. Lepas tu boleh da makan.. Selamat mencuba! Kalau rasa2 susah nak buat.. order je kat sy.. mudah.. *wink2x*