03 September 2014

Tips untuk Cupcakes

Assalamualaikum..

Hari ni kami semua di landa selsema & sakit kepala.. mak da hidung merah asyik bersin je .. aida mengadu sakit kepala..nenek pun dah pening2 sakit sendi2 .. Abah hari ni baik hati so mak x yah masak breakfast.. abah da beli mee.. berjenis2.. mee kuning goreng, bihun goreng pedas, bihun goreng putih, kuew tiew goreng + kuih muih lagi.. alhamdulillah..mak boleh rehat sat..

K.. tips cupcakes yea.. emm.. sebenarnya lebih kepada try & error utk org2 macam saya yg belajar ngan internet & buku2 resepi je.. hehe..

Beza antara gula pasir halus / kasar, gula castor & gula icing

Gula Pasir 
Gula ni tekstur nye kasar (utk gula pasir kasar) yang payah untuk sebati kalau digunakan dalam bancuhan kek /cupcake. Selalunya kita guna untuk membancuh air guna air panas kan.. Saya dapati kalau kita bancuh adunan kek Chocolate Moist yg menggunakan air panas, kita masih boleh guna gula pasir ni sebab air panas da bantu mempercepatkan proses menyebatikan gula pasir ni dengan bahan2 yg lain..Maka jgn guna utk buat kek & cupcake yea..!

Gula pasir halus teksturnya lebih halus daripada Gula pasir kasar tetapi kasar daripada gula castor!   Kalau nak guna gula pasir halus ganti gula castor.. emm boleh jugak tetapi.. kena beat adunan tu lama skit la daripada biasa utk make sure adunan tu benar2 kembang dan x berpasir (maknenya sampai gula tu sebati dengan butter) 

**Note Penting!! Kalau nak cupcake jadi elok.. toksah la buat guna short cut nie ye..gi la beli castor sugar hehe sebabbb.. kadang2 walaupun dah beat lama, adunan x berapa sebati.. masih ade gula yg x hancur lagi.. hasilnya.. ada cupcakes yg jadik elok A++ tapi nanti ade la terselit 2-3 cupcakes yang permukaan nya ada macam gunung berapi meletup + lava.. (over lak mendescripe rupa cupcake ni...saya x de gambar la nak tunjuk... :( )

Gula Castor

Gula castor teksturnya lebih halus daripada gula pasir. Amat sesuai untuk buat kek & kuih muih, cupcakes, pastry. Disebabkan tekstur yg halus, ia mudah untuk sebati dengan bahan2 lain dalam adunan kek. Kalau buat pastry macam tart, kulit tart akan jadi lebih ranggup berbanding kalau kita guna gula icing... Biasanaya harga Gula Castor ni lagi mahal berbanding gula pasir ye..tapi berbaloi la kan..

Gula Icing

Gula icing ni teksturnya lebih halus bak serbuk tepung. Biasanya kita guna untuk buat buttercreme (apa2 cream utk lepa atas kek), untuk buat meringue i.e buat pavlova tu.., utk tabur atas donut atau kek..tapi kalau emergency case.. saya guna utk buat cupcake gak.. hehe sebab dia halus dan mudah sangat  sebati kan...

K.. nie la tips yg simple2 dari pengalaman saya.. untuk penjelasan lebih detail.. korang kena la tanya chef2 pakar2 yea..  :)



No comments:

Post a Comment