30 April 2011

Resepi Homemade Ice-Cream ( tak try lagi nie)



Bahan-Bahannya..
(boleh dapat 2 bekas cam kat gambar nie. P/s: Resepi nie drpd Facebook, Jue Nida tagged Anita Mansor.. tumpang copy paste yea..)
  1. 1 tin susu pekat manis 
  2. 2 tin susu air masak
  3. 1 sudu besar overlatte
  4. 1 sudu besar tepung jagung
  5. 1 penutup esen vanila
  6. 2 @ 3 sudu serbuk koko


Caranya:-



  1. Tuang No. 1 dalam periuk sedang..
  2. Tuang No.2 ke dalam Step 1 di atas ( sukat air guna tin susu No. 1)
  3. Untuk mengelakkan ice-cream cepat cair, campurkan No.4 dalam Step 2. Kacau rata
  4. Panaskan adunan Step 3 di atas sambil di kacau sehingga rasa-rasanya tepung jagung tadi da masak..
  5. Angkat periuk tadi dan tuang ke dalam mangkuk besar dan biarkan ia sejuk sebentar
  6. Apabila sudah sejuk, campurkan No.3 ke dalam adunan. Campurkan adunan ini menggunakan mixer high speed sehingga adunan menjadi gebu, ringan seperti adunan kek dan penuh mangkuk besar 
  7. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian utk di campurkan dengan perisa yg kita suka. Sekiranya nak perasa coklat, koko tu + air susu skit.. masak sekejap baru campurkan dalam adunan kemudian pukul dengan mixer skejap supaya sama rata
  8. Tuangkan adunan-adunan tu berselang seli sedikit-sedikit sehingga habis di dalam tupperware.. dan boleh la sejukkan..

5 comments:

  1. hai awk...nk tnye skit.. overlatte 2 ape?

    ReplyDelete
  2. Hi fizariza! Overlatte tu utk melembutkan ice cream tu rasanya. Warna kuning oren clear. Biasanya blh dpt beli kat kedai bahan kek.

    ReplyDelete
  3. ok.. nnt fiza try cari kt kedai.. tq ye.. awk dh try ke wt aiskrim ni?

    ReplyDelete
  4. dah try da.. nak buat mmg simple. tapi tak berapa nak gebu pun ice-cream tu coz x mix guna mixer sampai betul2 gebu... fiza try la pulak yea!

    ReplyDelete
  5. nk tnye, lau tak guna overlatte, boleh tak?

    ReplyDelete