23 August 2011

Biskut Cornflakes


Resepi nie alin ambik drpd belakang kotak cornflake nestle tu...Aida suka biskut nie..Terkejut tgk dia lepas buka terus mengadap biskut nie satu mangkuk!






Biskut Cornflakes
Resepi drpd kotak Nestle Cornflakes je..


Bahan-Bahan

250g plain flour
100g corn flour
140g Nestle cornflakes (finely ground - tapi alin buat x halus sangat)
240g unsalted butter ( alin guna marjerin je)
120g castor sugar
1 beaten egg
2 1/2 tsp vanilla essence
Slices red & green cerries utk decoration
Kuning telur utk hiasan (alin tambah ie..)

Caranya:
1- Campur kan tepung gandum, tepung jagung dan cornflakes yg telah dihancurkan.
2- Dlm bekas lain, pukul gula dan telur hingga kembang then tambahkan telur dan vanilla essence. Pukul lagi.
3-Masukkan aduan telur tadi ke dalam campuran tepung. Campurkan hingga sebati menjadi doh yang lembut.
4-Bolehla di canaikan doh tu dan di terap guna cookie cutter yg kita suka kemudian dihiaskan dengan ceri.
5-Letakkan di atas tray  dan di bakar dalam oven suhu 175 C (ikut suhu oven kita la..) selama 15-20 mins sehingga kekuningan.

Dan nie satu lagi biskut cornflakes yang paling senang...semua org boleh buat..





Biskut Cornflakes Madu 
Resepi drpd AzimahLiyana (MyResepi.com)

Bahan-bahan

4 cawan cornflakes
1/4 cawan madu
1/4 cawan mantega/marjerin
Paper cupcakes kecil secukupnya
Decoration: cerries/ sugar sprinkles/ kekacang yg dah di hancurkan - ikut suka masing2..
Cooking Chocolate + 1 tbsp Marjerin utk deco (alin guna nie...)

Cara:

1-Cornflakes masukkan dalam mangkuk, hancurkan sikit
2-Campurkan sebati madu dengan mentega yang telah dicairkan.
3-Tuang dalam mangkuk cornflakes dan dihiaskan dengan bahan decoration yg kita suka..
4-Bakar dlm oven suhu 180C 15-20 min
4-Sudukan sikit2 dalam paper cupcakes

Untuk resepi nie, alin guna baki cornflakes yg ada dlm kotak besar tu je.. dapat la 3+ cawan jea..boleh dapat dalam 80pcs .. So lain kali utk dapatkan penuh satu balang yg besar tu.. kena double kan la bahan2 nye...

17 August 2011

Splodge cake - Fingertips (TVIQ)

Hari ni sekolah cuti.. so pagi-pagi aida da bersemangat nak menjalankan project fingertips dia... Alin x tolong pun.. tau2 dah siap jea untuk di masak...

 Nie gambar dari website fingertips yg aida tengok... yg aida buat hasilnya macam kat bawah nie.. jauh teramat sgt rupanya.. mcm mane agaknya aida buat yek  he! he! tapi kena bagi credit kat dia gak coz dpt buat sendiri!  Bravo Aida!


Nak tau kenape cake dia berlubang-lubang cam kawah tu? Ha..! Dia leser kat tray cupcake tu banyak sgt    marjerin! Masa tgh bake, nampak mendidih minyak keliling cake tu..mcm mane agaknya rase cake tu.. kena tanya aida la nanti.. :)


07 August 2011

Chocolate Chip cookies


Ingredients

350g unshifted flour
1 tsp bicarbonate soda
1tsp salt
225g butter
175g caster sugar
175g brown sugar
1 tsp vanilla esen
2 eggs
350g chocolate chips

Steps:

  1. Preheat oven 190C
  2. In a bowl, combine flour, salt and bicarbonate soda
  3. In another bowl, cream butter, caster sugar, brown sugar then beat in eggs
  4. Stir in flour mixture and chocolate chips
  5. Spoon out the mixture on the baking tray, 1/2 spoon each and widely spaced apart.
  6. Bake for 11-15 mins
Yang nie dapat 36pcs size cam Famous Amos nye cookies.. Rasenya pun macam Famous Amos gak!.. & yg seronoknya.. 2 hari dah abis licin da aida makan.. siap hari nie dah pesan kat abah dia beli bahan2 yg dah abis.. nampak gaya esok kena buat lagi la... Jom kita buat! (p/s: resepi ni cik abg yg kasi, dia ambik resepi chef kat UK tu..x ingat lak namanya..)

Yg dlm box tu baru buat tadi.. 15/8/2011 .. tanpa brown sugar.. bila dah siap baru terfikir.. kalau x de brown sugar, tapi nak nampak gelap.. kan kita boleh bubuh coco kan pastuh adjust sikit sukatan tepung tu kan..tak pe.. nanti nak dekat raya kita buat lagi ...k

04 August 2011

Bling! Bling! cookies utk aida (Finger tips TVIQ)

Permintaan Aida untuk dia teruskan puasa sampai habis satu hari! Hasilnya...macam kat bawah nie.. Bling! Bling! tu dia yang bubuh sendiri.. nak try jadik creative la katakan... :)


Ingredients...

25g icing sugar
225g soften butter
1/2 tsp vanila esen
260g plain flour
30g corn flour
dried fruits
edible gems
String Candy
icing

Steps:

  1. Shift icing sugar into a bowl
  2. add soften butter.. mix well until light and fluffy
  3. add vanilla esen
  4. In another bowl, add both flours & mix well
  5. Mix No.3 mixture into No.4, mix together then use your fingers to mix it well (the fun part for aida) in to dough.
  6. Roll out the dough into 1cm thick then cut using cookies cutter to your favaurite shape
  7. Put in oven 180C for 15 to 20 mins
  8. Leave the cookies to cool
  9. Use icing and those edible gems, dried fruits and candy to decorate the cookies- use your own creativities!!


"We'll see you again very soon for more! Finger Tips!" ---> Finger tips, TVIQ

02 August 2011

Luqman sakit lagi... :(

Tgh mlm semalam pergi ke Tropicana Medical Centre bawa luqman, deman dengan naik rashes satu badan.. sib baik la bawak.. rupa2nya Luqman kena demam denggi.. so hari nie masih di TMC.. kalau semua ok Dc kate esok boleh discharge..lega rasanya...

Apam Kukus Pelangi.. tapi cam kek pelangi kukus jea...

Hari semalam 1st day puasa, 1 Ramadhan 1432...

Terasa nak buat apam nie.. nampak lawa jea kat blog org.. kalau buat .. jadi ke tak yea.. apa2 resepi salin dulu la...


Apam Kukus Pelangi


300g tepung gandum
300g gula
2 tbsp ovallette
4 biji telur
250g santan
1 tsp esen vanila
1 tsp baking powder
Pewarna ikut suka..


Caranya:


1-Pukul telur dengan gula hingga kembang
2-Masukkan ovallette, esen vanila, santan.. kacau sampai rata
3-Ayak tepung + baking powder , campur kan dlm adunan no 2, sikit2 hingga habis dan gaul sebati
4- Bahagi kepada 3 bahagian dan warna ikut suka i.e merah, hijau, biru ke etc..
5- Tuangkan ke dalam loyang berselang-seli hingga habis..
6- Boleh la di kukus selama 30 - 40 min.. Try la yea..

Tu cara dalam resepi tu .. tapi disebabkan alin dah tak sempat semalam.. apa lagi short cut la masuk semua dalam blender & press sampai nampak sebati..** Perhatian! Jgn ikut cara alin.. kalau x jadik jgn marah...so hasilnya... hehe rasa ok da.. rupa ko la sbb lupa nak tutup atas loyang tu, jadi air kukus tu masuk dlm loyang!.. SO the point here is " Kalau nak buat sedap.. mesti x de shortcut & dengan hati yg tenang..tak leh gopoh2" hehe..  Next time kena try balik resepi nie...